img

Co szkodzi – szpinak, czy zakwaszająca dieta?

Jak można dostarczyć do organizmu porcję zielonych warzyw w 30 sekund. Warto się tego dowiedzieć z naszego wpisu. Jednym z mitów medycznych jest to, że osoby, które jedzą dużo szpinaku będą bardziej narażone na zarażenia bakteriami E. coli. Pojawiają się nawet takie doniesienia, że to szpinak powodował uszkodzenia nerek i mógł nawet doprowadzić do śmierci kilku osób.

Czy do tragedii dochodziło ze względu na to, że w szpinaku były bakterie czy było to związane z trybem życia i sposobem odżywiania? Według lekarza Roberta Younga do tych problemów dochodziło u tych osób ze względu na zakwaszenie organizmu, natomiast bakteria E. coli nie miała na to tak naprawdę żadnego wpływu.

Organizacja non-profit Physicians Committee for Responsible Medicine to specjalnie stworzona instytucja, która bada stan zdrowia osób, które znajdują się na nietypowej diecie. Wyniki przeprowadzanych badań są rzeczywiście niezwykle interesujące. Mamy między innymi informację o tym jakie objawy powodować może dieta Atkinsa oraz South Beach. Warto również powiedzieć, że podobne założenie ma także dieta Kwaśniewskiego, która w naszym kraju jest popularna.

Objawy na zakwaszającej diecie:

- brak energii – 50%

- zaparcia – 50%

- nieświeży oddech – 34%

- problemy z koncentracją- 31%

- problem z pęcherzykiem żółciowym – 14%

- problem z sercem – 10%

Skutki zakwaszenia

- spowolniona praca nerek – 9%

- kamienie nerkowe – 9%

- większy cholesterol – 8%

- dna moczanowa – 6%

- osteoporoza – 6%.

U tych osób udało się jeszcze stwierdzić, że jest dużo więcej problemów między innymi polipy w jelitach, nowotwór jelita grubego a także innych narządów, atak serca, problemy z żołądkiem, zespół jelita drażliwego, problem z nadmiernym poziomem żelaza, biegunki, występowanie tętniaków, chroniczne bóle głowy, skurcze, zawroty głowy i inne problemy, które można określić jako neurologiczne.

Widać dokładnie jak wielki wpływ na życie człowieka ma właśnie dieta. Z przeprowadzonych w 1997 roku badań odkryto, że główną przyczyną nowotworów jest to, że spożywamy biało zwierzęce oraz białko ryb. Podczas tych badań zbadano również działanie warzyw, w ramach których pojawiał się także szpinak. Badania te pokazały, że to warzywo, które ma sile działanie przeciwnowotworowe. Z tego powodu nie trzeba się obawiać zarażenia bakteriami E.coli, jeśli będzie się szpinak spożywało. Na pewno jest to taki składnik, który można innym polecać, ponieważ rzeczywiście dzięki niemu można zadbać skutecznie o własne zdrowie i będzie on miał pozytywny wpływ na pracę naszego organizmu.

Paulina

Uwielbia zdrowie jedzenie i aktywny tryb życia.

Zobacz również