img

Równowaga kwasowo – zasadowa kluczem do zdrowia i witalności

Skuteczne odkwaszenie organizmu

Czy złe samopoczucie nam towarzyszy i nie pomaga nawet stosowanie różnorakich tabletek? Jeśli tak okazuje się, że wtedy właśnie zaczynamy robić badania i szukamy przyczyn. Wyniki jednak są dobre, a samopoczucie nadal pozostawia nam wiele do życzenia. Taki stan oznacza, że zakłócona będzie równowaga kwasowo – zasadowa organizmu, a więc jeden z najważniejszych elementów, które odpowiadać będą za regulację pracy organizmu. To podstawa do prawidłowego przebiegu procesów życiowych. Niezbędna do zachowania doskonałego zdrowia. Zachwianie równowagi kwasowo – zasadowej będzie powodować kryzysy, jeśli nie będziemy ich leczyć przerodzą się one w przewlekłe schorzenia.

Po co to pH?

Aby podjąć się analizy trzeba zacząć od powtórki z chemii. Może jeśli ten przedmiot traktowaliśmy po macoszemu to właśnie teraz będzie trzeba to podejście zmienić. Oznaczenie pH to miara kwasowości albo zasadowości roztworu. Potencjał wodoru to cecha określająca, że w roztworze znajduje się nadmiar jonów wodorowych H+ i wtedy odczyn jest kwaśny albo też nadmiar jonów wodorotlenkowych OH- wtedy mamy odczyn zasadowy. Jeśli są one w równowadze jest odczyn obojętny. Wodne roztwory kwasów wykazywać będą odczyń kwaśny a wodorotlenków będą wykazywać odczyn zasadowy.

Liczbę jonów wodorowych w roztworze będzie się określać przez skalę pH. Tak jak temperatura ciała musi być utrzymywana przez właściwie funkcjonujący organizm na poziomie 36,6 tak samo krew musi mieć odpowiedni poziom pH, czyli zakwaszenie w wąskim zakresie. Najlepszy zakres pH krwi dla większości przemiany materii będzie na poziomie 7,35-7,45.

Energia do życia

Równowaga zasadowo – kwasowo – to stan, w którym zachowana będzie odpowiednia proporcja kationów oraz anionów w płynach ustrojowych, która będzie gwarantować odpowiednie pH i dobry przebieg procesów życiowych w organizmie. Jeśli pojawiają się odchylenia w pH krwi może to prowadzić do chorób a niekiedy nawet do śmierci. Dla organizmu pojawia się niebezpieczeństwo, gdy pH spadnie poniżej 6,8 albo powyżej 7,8. Okazuje się, że u większości osób pojawia się obniżony poziom pH a więc można mówić o zakwaszeniu. Sprzyjają temu przede wszystkim błędy żywieniowe, nałogi, nadmiar codziennego stresu.

Żywność kwasotwórcza

Jeśli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, do których należą: mięso, węglowodany, tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol, nikotyna w organizmie powstać może nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii. Będzie to powodować zakwaszenie krwi, co sprzyjać będzie rozwojowi chorób. Poziom kwasów we krwi może ulegać zwiększeniu również z powodu stresu pośpiechu, stosowania kuracji odchudzających, nadmiaru leków, braku ruchu czy również przy zbyt dużej intensywności aktywności fizycznej.

Jeśli zakwaszenie jest długotrwałe będzie to niestety powodować będzie poważne choroby takie jak osteoporoza, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca, zmiany nowotworowe, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga i wiele innych. Może być to przyczyną wielu innych dolegliwości. Między innymi przewlekle zmęczenie, brak koncentracji, zaburzenia snu, napięcia nerwowe, depresja, infekcje, zaparcia, problemy z łamiącymi się paznokciami czy wypadaniem włosów.

Jeśli występuje nadmiar substancji kwasotwórczych będzie to powodować starzenie się tkanek, zmarszczek, bóle, opuchlizny, organizm nadmiar płynów będzie stosował w celu zmniejszenia stężenia kwasów oraz by chronić się przed uszkodzeniami organizmu. Trzeba również pamiętać, że w kwaśnym środowisku rozwijać się mogą również komórki nowotworowe a w prawidłowym będą one ginąć. Dlatego właśnie warto dbać o odpowiednie pH krwi.

Wojciech

Chętnie dzieli się swoją wiedzą z dziedziny zdrowego trybu życia.
Lubi jazdę na rowerze.

Zobacz również