img

Jak reaguje zakwaszony organizm?

Gdy organizm jest zakwaszony, dość szybko możemy zorientować się, że mówienie o jego prawidłowym funkcjonowaniem jest dużym nadużyciem.

Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że dochodzi do zmniejszenia się charakterystycznej dla niego zdolności do regeneracji uszkodzonych komórek, toksyny są usuwane mniej wydajnie niż ma to miejsce w innych okolicznościach i trudno mówić o właściwym wchłanianiu zarówno składników mineralnych, jak i innych składników odżywczych. Jeszcze bardziej problematyczny wydaje się jednak przewlekły stan zakwaszenia, charakterystyczne jest bowiem dla niego to, że zmienia on organizm w miejsce idealne do rozwoju chorób tak poważnych, jak choćby cukrzyca. Tu warto podkreślić, że sam problem zakwaszenia organizmu nie jest wcale przypisany do jednej tylko grupy ludzi. Pojawia się tak w kontekście osób starszych, jak i dzieci, choć pierwsze objawy z nim związane najczęściej pojawiają się po 35 roku życia.

Najczęściej są to bole głowy i pleców, częste są jednak również dolegliwości jelitowe, a nawet zgaga. Mówiąc o zakwaszeniu organizmu nie można nie wspomnieć o zadaniach, jakie ma do wykonania wątroba. To właśnie ten narząd jest odpowiedzialny za detoksykację organizmu, produkuje też soki trawienne i magazynuje glukozę. Jeśli nasza dieta obfituje w białka zwierzęce i roślinne, zwiększa się również ilość produkowanego amoniaku, wątroba zaś jest narządem, który odpowiada za jego wydalanie. Toksyczność amoniaku jest na tyle duża, że wątroba stara się usuwać go w pierwszej kolejności. Jego nadmiar blokuje między innymi oddychanie komórkowe, my zaś odczuwamy go pod postacią braku energii.

To właśnie nadmiar amoniaku może być winowajcą wrażenia ciągłego zmęczenia, jakie często nam towarzyszy. Jego wydalenie wymaga przecież od organizmu zużywania energii, a ta pochodzi z przemiany materii. Owszem, w dietach bogatych w białko możemy liczyć na szybką utratę wagi, zjawisko to zaczyna jednak jawić się nam jako szczególnie niepokojące, gdy uświadamiamy sobie, że nie jest ona naturalna. Długotrwały kontakt organizmu z amoniakiem przyczynia się również do pojawienia się stanów zapalnych nerek, a w pewnym momencie – do ograniczenia ich funkcji i coraz poważniejszych problemów ze zdrowiem.

Paulina

Uwielbia zdrowie jedzenie i aktywny tryb życia.

Zobacz również